Amir Zuhairi

Kaksi eri asiaa – kulttuuri ja uskonto

  • Kaksi eri asiaa – kulttuuri ja uskonto

Nykymaailmassa on liian monta islamofobiosta kärsiviä heeboja, ja taustalla on lukuisia vaikuttavia tekijöitä tähän. Se, että islamofobeja on olemassa ei ole niinkään huolenaihe, mutta he jotka levittävät sairauttaan kuin ruttoa musta surman aikana on isokin asia mihin on puututtava. Oletettavasti heidän ÄO:lla ei ole Mensan jäseniksi. Näitä suuria tekijöitä on muun muassa ihmisten tyhmyys, ennakkoluulot, suvaitsemattomuus, media ja aihe minkä erityisesti haluan nostaa esille tässä kirjoituksessa – kulttuurien ja uskonnon sekoittaminen.

Islamilaisissa maissa yhteistä on sanomattakin selvää; islam, ja tietenkin tiettyjä tapoja. Monilta ihmisiltä silti menee ristiin rastiin uskonnon lait ja määräykset sekä ikivanhat kulttuurin tavat, vaikkei pitäisi. Havainnollistan tietämättömiä esimerkillä: Somaliassa pääuskontona on islam, siellä on melko yleistä tehdä naisille ympärileikkauksia. Arvaatteko jo mitä sanon seuraavaksi? Aivan oikein, naisen ympärileikkaus ei ole islamin laissa eikä määräyksissä, niinkuin annetaan ymmärtää, vaan Somaliassa on valitettavasti harrastettu tuota jo ennen kuin edes islam luotiin.

Medialla on paljon vaikutusvaltaa, ja vaikutus iskee vähintään kaksi kertaa paremmin tyhmiin ihmisiin, jotka lankeavat jo pelkästään lööppeihin ilman minkäänlaista lähdekriittisyyttä. Olen aina sanonut median vaikuttavan erittäin vahvasti ihmisten mielipiteisiin, sillä nykyään se toimii meidän tietolähteenä. 

Toinen esimerkki kertoo naisen asemasta ja median suhtautumisen siihen. Saudia-Arabiassa naisella ei ole ajo-oikeutta, mikä on naurettavaa, ja se liitetään jollain tavalla uskontoon, tietenkin, vaikka niiden välillä ei ole mitään yhtenevyyttä. Tämä on sulateltavaa, mutta vertauksena Japani, huipputeknologian maa, erittäin korkea koulutustasosessa valtiossa naisen asema on heikko ja naista pidetään suorastaan palvelijana kotona ja lapsien kasvattajana. Naisen on luovuttava urastaan avioliiton puolesta, ja heihin on turha tuhlata rahaa koulutukseen, sillä vain aviopuolisoiksi he silti päätyvät.

Miksi mediassa ei kuule naisen asemasta Japanissa? Miksi ei kuule, että esimerkiksi Irakin parlamentissa on enemmän naisia kuin miehiä? Miksi islamia mustamaalataan jatkuvasti? Näitä kysymyksiä riittää ja toivon hartaasti, että ihmiset olisivat suvaitsevaisempia, avaramielisempiä ja järkevämpiä. Näin tehtäisiin tästä maailmasta yhdessä parempi paikka jokaiselle sukupuolesta, rodusta, kansallisuudesta, uskonnosta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kiinnostuksen kohteista riippumatta — askel kerrallaan.

Kuten Neil Armstrong sanoi: "Yksi pieni askel ihmiselle, mutta valtava harppaus ihmiskunnalle."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Antti Jokinen

Panet kyllä nyt itse melkoisesti mutkia suoriksi japanilaisten naisten asemasta.

pekka numminen

"Miksi ei kuule, että esimerkiksi Irakin parlamentissa on enemmän naisia kuin miehiä?" /Zuhairi

Koska ei ole?

"There are 86 women lawmakers in parliament, but only five won enough votes to gain their seats. The rest were named by their parties to meet a constitutional quota that 25% of parliamentarians be women.

There is also only one woman minister in Maliki’s new government, compared to five in his previous administration, and six in Ibrahim al-Jaafari’s.

Women have also been kept out of the leadership of the lists, and were not included in any of the negotiations to form a ruling coalition as power resides firmly in the hands of men. One member of State of Law said that the women appointees were simply window dressing to meet the constitutional requirement."

http://musingsoniraq.blogspot.fi/2011/03/women-mar...

Ymmärsit varmaan väärin kohdan "women cast 55 percent to 62 percent of the votes in the election last March." Kyseessä oli äänestäjien määrä ei valittujen edustajien määrä.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Itse olen Irakista peräisin, ja tuo tieto ei ole ihan vuosimallia 2014, mutta parliamentissa on ainakin ollut naisia enemmän kuin miehiä. Tiedon olen kuullut perhetutultani, jolla on suhteita Irakin parlamentin valittuihin edustajiin.
Minun korvilleni se on uskottavampi kuin blogipostus.

Antti Jokinen

Netissä tuli vastaan tällainen, mikä tukee kyllä myös Nummisen postausta.

http://www.ipu.org/parline/reports/2151.htm

pekka numminen

"Itse olen Irakista peräisin, ja tuo tieto ei ole ihan vuosimallia 2014"

Ah, mutta kun vaaleja ei pidetä ihan joka vuosi....

Tällä hetkellä on voimassa 2010 vuoden vaalit (naisia siis about 25%).

Seuraavat vaalit pidetään 30.4.2014, eikä minun teekuppini lehdet vielä kerro mikä on niiden tulos.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi Vastaus kommenttiin #12

Turhanpäiväistä näsäviisastelua aikuiselta mieheltä.

Mikael Kerokoski

Sen lisäksi että tietosi Japanista ovat selkeästi puutteelliset, on käsityksesi islamista vähintäänkin naivi. Useat muslimimaat ovat ottaneet sharia-lain käyttöön, ja se johdetaan suoraan koraanista eli uskonnosta. Uskonto=laki=kulttuuri.

Ajattelin viikonloppuna lukea läpi kaikki musliminobelistien julkaisut.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Yhtälönne "Uskonto = laki = kulttuuri" ei ole toimiva. Ette ymmärtäneet kirjoituksen tarkoitusta, lukisitte uudestaan.

Mikael Kerokoski

Uskonnosta tulee sharia, ja sharia on laki. Kulttuuria on esimerkiksi Wikipedian määritelmän mukaan:

"Jaettujen asenteiden, arvojen, tavoitteiden ja käytäntöjen kokoelma, joka on luonteenomainen instituutiolle, organisaatiolle tai ihmisryhmälle."

Muslimimaissa kaikkea kulttuuria ohjaa islam ja koraani.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mitäs ajattelit lukea sunnuntaina, tai itseasiassa myöhään lauantaiiltana?

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

Kuulimme taannoin Islam-illassa helsinkiläisen imaami Abbas Bahmanpourin suusta islamin suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen: kuolemanrangaistus. Fundamentalistikristitytkin ovat homokielteisiä, mutta eivät sentään langeta homoille kuolemantuomioita. Tuossa taitaa olla esimerkki, missä islam uskontona on vanhoillisempi kuin islamilaisten maiden kulttuuri?

Ja naisen asemassa voi olla puutteita monissakin kulttuuripiireissä, mutta islamilainen kulttuuripiiri Lähi-Idässä on ainakin yksi puutteellisimpia.

Mutta esim. Länsi-Afrikassa on toki paljon liberaalimpaa. Idässäkin: Pakistan on Afganistanin naapurissa, mutta olipa Benazir Bhutto siellä aikoinaan pääministerikin...

Joten vaikea määrittää, missä epäkohdat johtuvat uskonnosta ja missä kulttuurista. 600-700-luvuilla islam taisi olla hyvin edistysmielinenkin uskonto aikalaisiin heimotapoihin verrattuna, mutta nyt kun pitäisi verrata nykyaikaiseen maailmaan, islam ei pärjää vertailussa. Johtuukohan se siitä että uskonnon sanomaa ei kuulemma saa "tulkita" eli soveltaa nykyaikaan? Mitä tämän suhteen pitäisi tehdä?

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiitos kommentistasi.

Kuolemanrangaistus, joihin on todella monia eri pykäliä ennen kuin homoseksuaaleja voidaan rangaista kuolemantuomiolla, mikä on rehellisesti sanottuna väärin. Sinun kommentista päätellen, homoseksuaaleja saa tappaa ihan huvin vuoksi ja täysin syyttä, ja asia ei näin ole.

Kuten mainitsit, se on vaikea määrittää mistä epäkohdat johtuvat, varsinkin "ulkopuolisten", mutta ei se oikeuta ketään yhdistämään kaksi tärketä eri asiaa yhdeksi ja syytetään uskontoa ja kirjoitellaan solvaavia blogipostauksia islamista.

Edistysmielinen kyllä, sillä ennen islamin syntyä, ainakin arabien keskuudessa naisia pidettiin alempiarvoisina, sillä heitä katsottiin silloisen yhteiskunnan "roskasakiksi" ja pitivät heitä hyödyttöminä. Tummaihoiset olivat orjina ja tuskin pitivät heitä ihmisinäkään.
Islam kielsi rotuerottelut ja paransi naisen asemaa.
Kyseessä on n. 600-luku, kun islam kielsi rotuerottelut ja orjuuden. Milloin Amerikassa kiellettiin rotuerottlut? noin 1960-luvulle asti ihmisiä eroteltiin ihonvärin perusteella, ja erottelu näkyy nykyäänkin tavalla tai toisella.
Naisen aseman paranemisesta ei ole ollut kauaa, kun historian ensimmäinen naispääminiesti astui virkaan vuonna 1960 Sri Lankassa, ja se itsessään jo paljon.

Millä tavalla sinusta islam ei pitäisi verrata nykyaikaiseen maailmaan? Olen muslimi, ja yritän noudattaa islamia parhaani mukaan, vaikutanko sinusta mm. jälkeenjääneeltä?

Antti Jokinen

Sinun pitäisi varmaa opiskella hiukan lisää tuosta orjuudesta ja islamista. Ihan perusjuttuja löytyy alla olevasta linkistä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_views_on_slavery

Veikko Penttinen

Amir, Amir, ei pitäisi noin heikoilla eväillä lähteä väittelyyn. Orjakauppahan oli pääosin arabien hallinnassa. Amerikan puolella oltiin enemmän ostajan roolissa. Raadollista kyllä molemmilta.

Orjuushan ei ole poistunut maailmasta vieläkään. Käyppä vaikka kysymässä Saudi-Arabiassa työskentelevältä filippiiniläiseltä tai Dubaissa työskentevältä siirtotyöläiseltä.

Riittää ongelmia muuallakin, Suomestakin löytyy varmasti muutama orjuutettu.

Voithan sinä panna kaikki syyt perinteiden ja paikallisten maantapojen syyksi, mutta mihin sinä panet sen tosiasian, että islamilaisissa maissa nämä jälkeenjääneeet ja tuomittavat perinteet ja maantavat, elävät edelleenkin ja useimmissa maissa voivat jopa paksusti.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi Vastaus kommenttiin #13

Kyllä minä olen tietoinen, että arabit olivat kärkipäässä orjakaupassa. Puolustan väitettäni tällä logiikalla: Rikollisuus on lain rikkomista, rikollisuutta silti on.

Ökyrikkaiden palvelijoiden olosuhteet ovat kurjat, mutta sitä orjuuttamiseksi ei voisi sanoa, sillä he ovat paenneet kurjimmista olosuhteista omasta maastaan ja heille maksetaan rahaa, ja vähintään tarjotaan turvallinen koti.

En minä sitä tosiasiaa kätkekkään, että tuonlaisia sairaita tapoja ja perinteitä harrastetaan. Se on erittäin valitettavaa ja sitä ei kukaan täysijärkinen kannata, mutta kirjoitukseni tarkoitus on ettei sitä pitäisi leimata islamin syyksi.

pekka numminen

"Islam kielsi rotuerottelut ja paransi naisen asemaa."

Noista väitteistä kumpikaan ei pidä paikkaansa.

"The Arab slave trade is a fact of history and anti-black racism is a fact of current reality, a shameful thing that must be confronted in Arab societies.

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/06/2...

Rasismi siis elää ja voi hyvin arabimaissa.

Tiedät varmaan myös sen että arabien orjakauppa oli määrällisesti suurempi kuin länsieurooppalaisten vastaava?

Orjien (toisuskoiset ja enemmistöltään mustat) kohtelu oli vähintään yhtä raakaa kuin läntisille "kauppaveljillä" ja orjakauppaa islamilaiset maat jatkoivat aina 1900-luvulle saakka. Siis 1200 vuotta profeetan kuoleman jälkeen.

Kuinka paljon omia orjia profeetallanne olikaan?

Naisten aseman parantaminen on samanlaista puppua. Naapurikansoilla ja siviilisaatiolla oli naisten asema parempi jo silloin, kuin mihin islam arabeilla sen "nosti".

Mikä oli naisorjan osa islamissa?

Eikö islam määritä että miehellä saa olla petikaverina korkeintaan 4 vaimoa ja päälle omistetut (orja-) naiset?

Onko sinulla naisia jotka omistat, ainakin islamin mukaanhan saisi olla...

Et kai kuulu niihin jotka uskovat että ennen islamia arabit hukuttivat kaikki tyttölapset hiekkaan? Miten kuvittelet arabien suvun jatkuneen ilman naisia?

Oletko tietoinen että monijumalaisessa esi-islamilaisessa arabiassa palvottiin naispuolisia jumalattaria? Pääjumala oli yrmeä miespuolinen kuun jumala Kaaba, jonka tunnus oli kuunsirppi (kuinkas sattuikaan) ja jolle oli Mekka nimisessä paikassa pyhä paikka, olet ehkä kuullut siitäkin. Islam muutti jumaltaruston sukupuolijakauman "tasa-arvoisemmaksi" ja yksijumalaiseksi.

Jotta en loukkaisi uskontoasi, niin vastavuoroisesti kristinuskosta voisin sanoa Jeesuksen olevan kovasti Rooman auringonjumalan Sol Invinctus kuvien kaltainen säteineen...

Oliko esi-islamilainen arabia huomattavan epätasa-arvoinen islamin mukaan? Profeettanne ensimmäinen vaimohan oli varakas liikenainen joka hallitsi itse omaa omaisuuttaan. Hän myös valitsi itse miehensä - profeettanne. No tämä perinne ei sitten islamin "naisten aseman parantamisen" jälkeen ollutkaan enää mahdollista.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi Vastaus kommenttiin #14

Minusta vähän tuntuu, että sinulla on ollut rankka päivä takana, sillä kuulostat aivan naurettavalta. Kuuntelist itseäsi.

"Eikö islam määritä että miehellä saa olla petikaverina korkeintaan 4 vaimoa ja päälle omistetut (orja-) naiset?

Onko sinulla naisia jotka omistat, ainakin islamin mukaanhan saisi olla..."

Vaikutat ihmiseltä, jolla on aikaa paljon lukea ja penkoa turhimmistakin sivuista tietoa, yrität päteä sillä ja esittää viisasta. Hoitaisit homman loppuun asti, ettei sinulle jäisi aukkoja ja yhdistemättömiä aivosoluja.

Minäpä selitän parhaani mukaan tämän legendaarisen neljän vaimon säännön.
Tämä määräys astui voimaan taistelujen aikana, jolloin miehet olivat sotimassa ja naisia oli yhtä paljon ilman miestä kuin miehiä oli sodassa, tietenkin.
Silloin, joka puolella maailmaa mies oli se, joka elätti perheen ja loi heille turvallisen kodin; se oli miehen homma.
Määräykseksestä hyöty naiset, sillä silloin he eivät jääneet vaille miestä, vaan oli joku joka huolehti, antoi rakkautta, turvallisuutta ja elätti heitä.
Toisen vaimon hankkimiseen on suuri määrä pykäliä, johon naisella on sanavaltaa ja oikeus kieltäytyä, eli olipa pykälä mikä tahansa toisen vaimon ottamiseen liittyen, tarvitaan vaimon lupa.

Mitä näitä pykäliä mm. on?
1) Jos nainen on vammautunut, eikä pysty tyydyttämään miestä (enkä tarkoita pelkästään seksuaalisesti).
2) Lapsettomuus. Jos lapsettomuus johtuu naisesta, niin vaimolta täytyy kysyä lupaa toiseen vaimoon.

Montako muslimia tiedät, jolla on vaikka kaksi vaimoa? Nämä tapaukset ovat todella harvoja ja pykäliä on paljon. Vaikka joillakin on kaksi vaimoa niin esimerkiksi jopa rakkauden osoitusta pitäisi jakaa tasapuolisesti.

Mielestäni, kun tätä määräystä noudattaa tismalleen oikein, niin se on järkevää, ettei ihmiset munu muassa menisivät pettämään toisia.
Esimerkiksi Suomessa vuosittain noin 24,000 avioliittoa solmitaa, ja joka toinen päättyy avioeroon. Avierojen yleisin syy on uskottomuus.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Miten islam muka paransi keski-ajalla mustien asemaa, kun kaikki mustat miesorjat pääsääntöisesti kuohittiin muslimimaissa?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Japani on tietääkseni allekirjoittanut YK:n ihmisoikeuksien julistuksen. Kaikki muslimimaat (OIC) ovat sen sijaan ottaneet sen tilalle Kairon ihmisoikeuksien julistuksen, joka perustuu shariaan ja joka ei takaa esim. naisille yhtenäisiä oikeuksia. Tarkoittaako tuo, että islamissa on jotain mätää, vaiko että kaikissa muslimivaltioissa on jotain mätää?

Käyttäjän RistoKarppinen kuva
Risto Karppinen

Miksi melkein kaikki maapallon pakolaiset ovat islamiuskoisista maista , sinäkin eikö se ole vahva todiste islamin väkivallasta

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Mä toivon, että ette sanoneet tota aivan tosissanne. Siis, väitätkö että vain islamilaisista maista lähtee pakolaisia? Eikö Suomesta ole lähtenyt pakolaisia Ruotsiin? Eikö kristinuskoa levitetty tekemällä ristiretkiä ja jälki ei ollut aivan sitä rauhallisemmasta päästä?

Vanhempani pakenivat Irakista reilu 20 vuotta sitten, hullun diktaattorin takia, sekö kertoo islamin väkivallasta? Pahoittelen jos olen töykeä, mutta joku roti.

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Islam on uskontona huomattavasti nuorempi kristinuskoa. Ja jos luemme historiasta, minkälainen katolinen kulttuuri länsimaissa vallitsi vielä 600 vuotta sitten, ei kristillinen kulttuuri erotu lainkaan edukseen muhamettilaisesta kulttuurista.

Kristinusko ja muhamettilaisuus ovat periaatteessa saman uskonnon haarautumia - nimittäin juutalaisuuden. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikkia näitä kolmea monoteististä uskontoa on käytetty härskisti poliittisiin tarkoituksiin ja massojen hallintaan. Joutaisivat jonnekin historian roskakoriin jokainen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Amirin blogin pointti taisi mennä tosiaan yli hilseen kommentaattoreilta, jotka uskovat, että heidän pitää puolustella oikeuttaan pitää käsitystään juuri islamista ja sitä seuraavista ihmisistä poikkeuksellisena häpeäpilkkuna.

Syyskuun yhdennentoista tapahtumien jälkeinen tapahtumasarja on johtanut siihen, että meillä on jopa eduskunnassa muutama edustaja, joiden pääasiallinen missio, aivan maailman tärkein juttu näyttäisi olevan olla hirveän huolissaan islamista Suomessa. Vaikka olenkin uskontokriittinen, täytyy sanoa, että absurdimpaa ilmiötä saa hakemalla hakea. Mutta ilmiönä toki mielenkiintoinen.

Eihän suomalainen helposti japanilaisuutta kritisoi, Japani on enimmäkseen ollut muodikas maa meillä ja vice versa. 80-luvun japoneesimuoti ja nykyinen manga/sushi-rakkaus elää Suomessa vahvana, vaikka olisi mitä epäkohtia japanilaisessa yhteiskunnassa.

Yhden jutun tikunnokkaan ottamisen taustalla on ihmisen pelko ja tarve olla jotenkin parempi. Kriittinen saa toki aina olla, mutta näissä mittasuhteissa voidaan jo puhua huonosta epidemiasta, jossa äly loistaa poissaolollaan.

Antti Jokinen

Petrakin voi mennä kuulemaan nykyislamin ihanuuksista. Ja ihan ilmaiseksi.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128867117607...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Petra on sitä mieltä, että "absurdimpaa ilmiötä saa hakemalla hakea" siis "olla hirveän huolissaan islamista Suomessa." Kiinnitin huomiota tähän vain siksi, että jopa Petran asteikolla löytyy jotain, mikä ylittää ruotsinkielen aseman Suomessa.

Amir Zuhairi: "Eikö Suomesta ole lähtenyt pakolaisia Ruotsiin?".

Ei ole. Vai tarkoitatko sotalapsiamme, joita lähetettiin sinne pommituksia turvaan. Heistä valtava pääosa palasi kotiin.

Vai tarkoitatko 1960-70-luvulla Suomesta töihin Ruotsiin siirtyneitä. Taitaapa olla parempi sanoa "töihin" uudemman kerran. Silloin ei lähdetty pakolaisstatustuksella lorvimaan ja nostamaan rahaa seinästä vaan tekemään raskastakin työtä.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

No, jos paettiin pommituksia turvaan, niin se tekevät heistä pakolaisia. Ja sanon varmuudella, että osaan määrittää käsitten "pakolainen", ja myös "siirtolainen"

Risto Karppinen
"Miksi melkein kaikki maapallon pakolaiset ovat islamiuskoisista maista, sinäkin eikö se ole vahva todiste islamin väkivallasta"

Minun pointtini oli se, että pakolaisia on lähtenyt kautta historian ihan mistä vain puolelta maailmaa, ja yritin avartaa herra Karppista... Mutta te takerrutte pieniin asihoin ja teiltä menee tärkein sanoma ohi.

Toimituksen poiminnat