Amir Zuhairi

#rasisminvastainenviikko

Hyvät ihmiset, on vuosi 2016 ja ihmiskunta jakautuu edelleen näemmä kakanvärisiin ja puhtaaseen, ylhäiseen valkoiseen rotuun.

Otetaan tähän väliin pienehkö historian tunti. Sana neekeri on ollut merkitykseltään monta kymmentä vuotta halveksuva ja alentava, parhaan mahdollisen rodun käyttämä.

Kun käyttää termiä neekeri, tarkoittaa että on ylpeä sanan tarkoituksesta ja kaikesta sen historiasta. Silloin siis hyväksyy muun muassa orjuutta, syrjintää ja halveksuntaa. Jos kerta hyväksyy edellä mainutut asiat toisille ihmisille, kaiken logiikan mukaan sen myös hyväksyy itselleen. Hyväksytkö siis, jos oma kultainen lapsesi kokee syrjintää ja halveksuntaa? Miltä sinusta tuntuisi, jos omaa lastasi katsoittaisiin vihaisesti syyttä? Miltä sinusta tuntuisi, jos omaa lastasi haukuttaisiin syyttä? Miltä sinusta tuntuisi, jos omaa lastasi hakattaisiin syyttä?

Haluan ymmärtää muutaman asian. Miksi nämä ihmiset eivät opi historiasta? Mistä tämä harhaluulo on peräisin, että saa vihata ja solvata toista, syynä pelkästään asia, jonka kanssa itsellä ei ole ollut mitään valinnanvaraa? Miksi solvaisin ja syrjisin ihmistä, jolla on vaikka pisamia? Onko toinen ihminen itse luonut pisamat itselleen? Ja kuka minä olisin tuomitsemaan, ovatko ne kauniita vai ei?

Olen itsekin rasismin uhri. Olen saanut kuulla, että olen terroristi ja neekeri. Minun pitäisi mennä kouluun tai töihin. Kirjoitan tätä, koska rasismin vastustaminen on meidän jokaisen vastuulla. Kirjoitan tätä, koska kuten Valtteri sanoi hyvin, ettei kaikilla välttämättä riitä rohkeus puuttumaan, ja tämä on minun tapa puuttua. Haluan, että voidaan asua tasa-arvoisessa maailmassa, jossa ei tarvitse rasismin vastaisia viikkoja.

Jos Valtteri ikinä luet tätä, haluan sanoa sulle että olet viisas ja rohkea nuori mies. Jos mitään on mainittavaa ihonväristäsi, niin pidä mielessä, että olet suklaanvärinen. Melkein kaikki rakastavat suklaata, naiset erityisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olemme nykytiedon mukaan, me valkoisetkin, lähtöisin Afrikasta. Rotu-ja ihmissorto lienee sieltä peräisin. Orjakauppiaat Afrikassa olivat paikallisia heimopäälliköitä, jotka voittamiaan naapureita amerikkoihin ja muuhun maailmaan kaupittelivat. Orjakauppa Afrikassa on edelleen voimissaan. Ei siihen meitä värittömiä tarvita.
Toivonkin rasisminvastaiselle viikolle Afrikassa menestystä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olet väärässä. Sana neekeri ei ole ollut alunperin suomenkielessä ollenkaan halveksuva tai alentava. Se on tarkoittanut ainoastaan ja vain mustia eikä yhtään mitään muuta. Minulle se ei ole tänäänkkään merkitse muuta kuin mustan ihon värin omaavaa henkilöä, joka ei ole yhtään sen huonompi kuin minä.

Espajankielisillä alueilla negro on musta eikä myöskään alentava tai halveksiva.

USA:ssa on sana nigger halveksiva ja alentava. Sieltä joku hölmö on sen ominut meille ja väittää nyt samaa kuin sinä, että neekeri samaistetaan jenkkilän nigger-sanaan. Ja ihmisethän ovat alkaneet sitten uskoa näin.

Vihaaminen ja solvaaminen on aivan eri asia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On totta että Suomessa ei neekeri ollut alentava eikä Suomella ole kolonialistista taustaa. Olen esimerkiksi sitä mieltä ettei vanhoja kirjoja ja tai lauluja pidä jälkeenpäin muuttaa tästä syystä.

Sitä ei kuitenkaan kannata käyttää nykykontekstissa menneeseen vedoten, se on nykypäivänä enää härskiä. On ymmärrettävä tilanne silloin ja tilanne nyt. On ymmärrettävä maailma jossa elää.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Sanalla neekeri ei kielihistoriallisesti ole rasistisia juuria, se kiellettiin koska se muistuttaa liikaa sanaa jolla sellainen on.

Vertailullisesti "Kike" on suomessa yleisesti hyväksyttävä nimi/lempinimi mutta englanniksi se on äärimmäisen halventava rasistinen juutalaisvastainen haukkumasana.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Rasismi loppuu, kun valkoihoiset ihmiset on tapettu. Sen jälkeen ei ole enää sotia, orjuutta, pahuutta, talvea eikä härskiä silliä.

https://www.youtube.com/watch?v=s7xfw6d8y5o

Toimituksen poiminnat