Amir Zuhairi

Suomi 100 – ylpeä ja kiitollinen

Jos joltain on jostain kumman syystä mennyt ohi, meidän rakas Suomi täyttää vuosia, nimittäin sata vuotta. Sata vuotta itsenäisenä valtiona! Upea merkkipaalu, jonka vuoksi päätin kirjoittaa blogikirjoituksen. Blogikirjoitus sisältää 100-vuotiaan Suomen kunniaksi 100 suomalaista asiaa, henkilöä, keksintöä tai yritystä, joista olen ylpeä ja/tai kiitollinen.
Teksti on pitkähkö, mutta lukemisen arvoinen.
Varoitus! Teksti tulee sisältämään monta lausetta, jotka sisältävät sanat ”maailman” ja ”paras”.

 

Koulutus. Asia, joka ensimmäisenä tuli mieleen, kun pohdin mistä olen ylpeä Suomessa. Yksi maailman parhaimpiin lukeutuva koulusysteemi, joka antaa eväät kaikille menestyä taustasta huolimatta. Minun vanhemmat joutuivat pakolaisiksi. Äitini ei ole koulutettu. En ole viettänyt päiväkodissa päivääkään. Enkä ole rikkaasta perheestä. Ja olen maksuttomassa yliopistossa. Atlantin toisen puolen ilmiö kulkee nimellä ”American Dream”, Suomessa se on ”Finnish Reality”.
Opettajat. Tutkitusti opettajat Suomessa ovat maailman parhaimpia ja arvostetuimpia, asia josta jopa Saudi-Arabiasta asti tullaan ottamaan oppia. Opettajilla on ollut tärkeä rooli minun ja varmasti kaikkien meidän elämässä.

Avustajat. Avustajia unohtamatta, he ovat tärkeä palanen jokapäiväistä koulunkäyntiä ja auttavat oppilaita koulunkäynnissä. Minun 1.-3.lk avustaja oli kirjoittanut minulle pienen kirjeen, jossa toivotti minulle tsemppiä. Minulla on sininen kirjekuori kirjeineen yhä tallessa. Sillä oli minulle paljon merkitystä.

Opinto-ohjaajat. En ole ikinä ollut koulussa luokan paras tai edes sinnepäin. Silti, minun opot eivät ikinä sanoneet minulle, etteikö minulla olisi rahkeita hakea lukioon tai yliopistoon. Yksi suurimmista unelmistani oli päästä yliopistoon. Kun abi-vuonna opo pyysi minut sille ”Mitäs tämän jälkeen?” -puheelle, hän ensisijaisesti suositteli minulle tiettyjä aloja yliopistosta. Viimeistään silloin tajusin, että alan asiantuntija oikeasti uskoo minuun. Teinille se oli merkittävä juttu.

Koulut. Olen jälkeenpäin tajunnut, kuinka tärkeää on pitää lähikoulut pystyssä pienten kuntien lapsille. Pidetään asia niin, koulutus on tärkein investointi mitä valtio voi tehdä.

Kouluruoka. Ilmainen kouluruoka on maailmassa harvinaisuus. Vähäosaisetkin lapset saavat koulussa vähintään yhden lämpimän aterian päivässä.

Sivistys. Olemme sivistyskansa ja tieteelle avoimia. Ehdottomasti ylpeyden aihe.

Korkeakoulutus. Lähes kolmannes Suomen kansasta on akateemisesti koulutettuja ja suorittanut tutkinnon ilmaiseksi. Tilastot eivät olisi noin kauniita, jos ei olisi ilmainen korkeakoulutus.

Opintotuki. Harvoja maita maailmassa, jossa opiskelijoille maksetaan siitä, että käy koulussa. Viime vuosina se on saanut kolhuja, mutta pidetään tärkeistä asioista kiinni.

Lapsilisä. Olipa vanhempi upporikas tai rutiköyhä, saa hän silti lapsilisää vuoden jokaisena kuukautena lapsen aikuisuuteen asti. Meidän satavuotiaassa Suomessa pidetään lapsista hyvää huolta.

Äitiyspakkaus. Maailmallakin noteerattu upea lahja valtiolta.

Terveydenhuolto. Maailman parhaimpia terveydenhuoltosysteemejä, jossa kaikista huolehditaan ensimmäisestä neuvolakäynnistä lonkkavaivoihin asti.

Kirjastotoimi. Väestöön suhteutettuna aktiivisin kansa käymään kirjastossa. Tieto kunniaan.

Turvallisuus. Me voidaan minä vuoden päivänä tahansa, mihin kellon aikaan tahansa lähteä kadulle kävelylle ja tuntea olomme turvalliseksi.

Vapaus. Vapaudentunteelle ei voi pistää minkäänlaista hintalappua. Otamme tämän itsestäänselvyytenä, vaikka aivan naapurimaassa tämäkään ei ole itsestäänselvyys.

Vakaus. Vakain valtio maailmassa. Vakaassa yhteiskunnassa on parhaimmat edellytykset menestyä ja kehittyä.

Ympäristöystävällisyys. Emme pelkästään huolehdi ihmisistämme, vaan myös maapallostamme.

Luonto. Suomen luonto on kaunis ja sillä on yllättävän tärkeä rooli minun elämässä. Nimittäin YK:n kautta perheeni sai valita kohdemaan. Isäni oli lukenut, että Suomessa on rauhallista ja kaunis luonto. Ei isä perheineen pettynyt.

Järvet. Tuhansien järvien maa. Pidetty puhtaina ja tekevät maisemasta upean.

Tunturit. Upeat tunturit ovat osa kaunista Suomen luontoa.

Revontulet. Maailmalla harvinaisuus, meillä normi. Upea luonnonshow.

Julkinen liikenne. Toimiva julkinen liikenne, johon kannattaa panostaa yhä enemmän. Ekologisempi vaihtoehto kulkea.

Puhdas ilma. Tämän olin ottanut tietenkin itsestäänselvyytenä. Ala-asteella lähdettiin perheen kanssa lomalle miljoonakaupunkiin, siellä tajusin olla tästäkin kiitollinen.

Puhdas vesi. Suoraan hanasta vettä janoon? Jälleen, maailmalla harvinaisuus, Suomessa normi.

Siisteys. Jo varhaisiästä lapsia opetetaan olla roskaamatta luontoon ja kerrotaan sen tärkeä merkitys. Se näkyy katukuvassa.

Jokamiehenoikeudet. Vai pitäisikö sanoa sukupuolineutraalimmin jokaihmisenoikeudet? Olemme hyvin ymmärtäneet luonnon merkityksen.

Tasa-arvo. Yksi demokratian kulmakivistä, ja olemme tälläkin saralla maailman kärjessä.

Sosiaaliturva. Kukaan ei kuole nälkään ja ketään ei jätetä tyhjän päälle.

Ihmisoikeudet. Ihmisoikeudet pidetään tärkeässä arvossa ja näiden arvojen puolesta kannattaa taistella ja pitää kiinni kynsin ja hampain. Vanhempani ovat kotoisin maasta, jossa ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet, ja se aiheuttaa monenlaista pahoinvointia monella eri tasolla.

Maahanmuuttajien vastaanotto. Yleisesti ottaen suhtautuminen maahanmuuttajiin on menossa parempaan suuntaan. Minun perheelleni sanottiin ”tervetuloa” lama-aikaan, ja meistä kaikista tuli suomalaisia, jotka puolustaisivat Suomea tarpeen tullen.

Uskonnonvapaus. Tärkeimpiä perusoikeuksia ja meillä se on toteutunut mallikkaasti.

Sananvapaus. Demokratian kulmakiviä. Ilman oikeutta ilmaista itseään olisi hyvin ahdistava elää. Meillä se toteutuu paremmin kuin hyvin.

Oikeudenmukaisuus. Perustuslakiin säädetty, joka velvoittaa joka ikistä Suomessa olevaa ihmistä.

Oikeusvaltio. Voidaan kutsua meidän valtiota oikeusvaltioksi ja voidaan tarkoittaa sitä ihan aidosti.

Korruptoitumattomuus. Satavuotiaassa Suomessa on vähiten korruptiota koko maailmassa. Korruption vähäisyys on selkeä osoitus siitä, että yhteiskunta voi hyvin.

Julkisuus ja läpinäkyvyys. Lähtökohtaisesti kaikki valtion asiakirjat ovat julkisia ja läpinäkyvyys näkyy esimerkiksi jääviyssääntönä. 

Media. Maailman vapain media. Pelkästään kolme journalistia onnistuvat saamaan Ylen päätoimittajan eroamaan oikeista syistä.

Poliisitoimi. Suomalaiset luottavat poliiseihin ja tämä luottamus on rakentunut, koska asioita on tehty oikein.

Historia. Tyhjästä suomalaisella sisulla on rakennettu valtio, joka on maailman kärjessä monella eri saralla.

Sotaveteraanit. Uhrasivat oman elämänsä itsenäisyyden vuoksi. Kunnioitus maksimissaan sotaveteraaneja kohtaan.

Marsalkka Mannerheim. Suomen tärkeimpiä presidenttejä oli tärkeässä roolissa itsenäisen Suomen historiassa.

Nokia. Viimeistään Nokia vei Suomen maailman kartalle. Nokia on niin merkittävä, että siitä tehdään edelleen jopa meemejä.

Rovio. Peli, jossa heitetään vihaisia lintuja sikojen päälle ja ansaitaan pisteitä osumista, vain suomalaiset ovat näin innovatiivisia. Rovio on Angry Birdsin luoja ja upea menestystarina. 

Linux. Maailman käytetyin käyttöjärjestelmä, päihittäen Microsoftin Windowsin ja Applen OSin.

Supercell. Suomalainen IT-alan menestystarina. Pitävät edelleen pääkonttoria Suomessa ja maksoivat tyytyväisinä viime vuonna veroja lähes 700 miljoonaa euroa.

Sauna. Suomalainen perinne ja osa kulttuuria. Suomesta maailmalle levinnyt. Olkaamme ylpeitä tästä.

Ksylitoli. Suomalainen keksintö, joka pitää hampaat kunnossa.

Fazer. Maailman parhaimpia makeisia viedään Suomesta yli 40 maahan.

Martti Ahtisaari. Suomen merkittävimpiä presidenttejä ja rauhannobelisti. Jättää perinnökseen CMI:n. Monen esikuva.

Tarja Halonen. Törmäsin joskus Twitterissä twiittiin, jossa jonkun äiti kertoi dialogista lapsensa kanssa. Presidentti Halosen aikakausi oli tullut päätökseen ja seuraajaksi oli valittu nykyinen presidentti Sauli Niinistö. Lapsi, joka oli elänyt koko ikänsä Tarja Halosen aikakaudella, kysyi äidiltään: ”Ai voiko siis mieskin olla presidentti?”. Näin merkittävä presidentti Halonen on suomalaisille, etenkin naisille.

Minna Canth. Nainen, joka oli feministi kauan ennen kuin se oli cool. Tasa-arvon tärkeimpiä puolustajia.

Mikael Agricola. Suomen kirjakielen pohjan luoja. 

Joulupukin pajakylä. Suomen turismin tärkeä palanen, satoja tuhansia vierailijoita vuosittain.  

Marimekko. Suomalaista designia ja muotia maailmalle.

Muumit. Suomalaisen lähihistorian tärkeimpiä lastenohjelmia suomalaisilta suomalaisille.

Iittala. Suomalaista huippudesignia maailmalle.

Fiskars. Arvostettua laatutavaraa Suomesta.

Kahvikulttuuri. Kahvinsuurkuluttajat. Ainoa maa, jossa kahvitauot on lailla turvattu.

Lauri Markkanen. Suomalaista koripallohistoriaa tänä vuonna tehnyt Markkanen valittiin 7. varauksena NBA:han. Kerennyt jo rikkomaan huippusarjan muutamia ennätyksiä.

Passi. Suomalaisella passilla pääsee 175 maahan ilman viisumia ja on yksi arvostetuimmista passeista maailmassa. Tämä on osoitus siitä, kuinka loistava kansa olemme.

Alvar Aalto. Maailmalla arvostettu huippumuotoilija ja arkkitehti.

Gallen-Kallela. Suomen taidehistorian merkittävimpiä taiteilijoita.

Paavo Nurmi. Yksi kaikkien aikojen olympiaurheilija, kamppailee kärjessä Usain Boltin kanssa.

Jari Litmanen. Kuningas Litmanen on Suomen jalkapallon historian paras pelaaja. Hollannin Ajaxissa edelleen arvostetaan Litmasta.

Saamelaiset. Euroopan ainoa alkuperäiskansa, josta olen erittäin ylpeä. On huomioitava saamelaisia paremmin ja parannettava heidän oikeuksiaan, ehdottomasti.

Kaksikielisyys. On tutkittua, että kaksikielisyys kehittää lapsen aivoja. Esimerkiksi kaksikielinen lapsi ymmärtää kielen konseptin, eli lapsi ymmärtää, että koira on vain nimitys tälle eläimelle ja sillä voi olla toinen nimitys. Harvalle opetetaan ruotsia varhain, mutta kieliosaamisesta ei ole ikinä haittaa.

Lappi. Kaunis ainutlaatuinen luonto vetää puoleensa ulkomaalaisia ja kotimaisia turisteja.

Meri. On arvostettava sitä, että Suomella on merenrantaa.

Vuodenajat. Suomessa on selkeästi nähtävillä kaikki neljä vuodenaikaa. Toiset kivempia kuin toiset, mutta kaikki koetaan.

Lordi. Suomen Euroviisuhistorian ensimmäinen ja ainoa voittaja.

Simo Häyhä. Merkittävä sotilas ja yksi kaikkien aikojen tehokkaimpia tarkka-ampujia.

Väinö Linna. Merkittävä kirjailija, joka kirjoitti Suomen historiaa koskevia teoksia, muun muassa Tuntemattoman sotilaan. Elokuvana teos on Suomen historian tuottavin elokuva.

Aleksis Kivi. Ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja kansallisromaaniksi tituleeratun Seitsemän veljestä -teoksen kirjoittaja. Aleksis Kivi on jäänyt mieleeni erityisesti siitä, että äidinkielen opettaja yläasteella kertoi nippelitiedon, että Kivi ei ikinä saanut tietää, kuinka merkittäväksi hän ja hänen teokset olivat tulleet.

Elias Lönnrot. Kansalliseepoksen Kalevalan kokoaja.

Jean Sibelius. Maailmalla arvostettu säveltäjä ja säveltänyt Finlandia-hymnin.

Mökkikulttuuri. Eikö ole mahtavaa, että mökille lähdetään rentoutumaan ja irtautumaan arjen kiireistä kauniin luonnon keskelle.

A.I. Virtanen. Nobelin kemianpalkinto AIV-rehun keksimisestä.

Lakritsi. Suomalainen makeinen.

Salmiakki. Suomalainen makeinen.

Yki Nummi. Suomalainen muotoilija.

Tove Jansson. Suomenruotsalainen tärkeä kirjailija, Muumit-sarjan luoja.

Jari Kurri. Suomen jääkiekkohistorian olennaisimpia henkilöitä. Ensimmäinen suomalainen Hockey Hall of Famen jäsen.

Kaj Franck. Tärkeä suomalainen designer, suunnitellut muun muassa Iittalan tuotteita.

Mika Häkkinen. Formula-kuski ja kaksinkertainen maailmanmestari. Kaikkien aikojen menestynein F1-kuljettaja Michael Schumacher on sanonut kunnioittavansa kaikista kilpailijoistaan juuri Häkkistä.

Naisten äänioikeus. Suomi on näyttänyt mallia tasa-arvosta jo ennen kuin itsenäistyi. Suomessa naiset sekä miehet saivat yhtäläisen ja yleisen äänioikeuden ensimmäisinä maailmassa.

Abloy. Yksi maailman johtavista lukkovalmistajista.

Sykemittari. Suomalainen upea keksintö, joka on levinnyt joka puolelle maailmaa.

Sami Hyypiä. Suomen jalkapalloilun tärkeimpiä hahmoja. Entinen Suomen maajoukkueen ja maineikkaan Valioliigan Liverpoolin kapteeni.

Seppo Räty. Keihäänheittäjä. Lajin parhaimpiin lukeutuva.

K. J. Ståhlberg. Suomen ensimmäinen presidentti, joka vei Suomea oikeaan suuntaan luomalla nykyistä parlamentarismin pohjaa.
Urho Kekkonen. Suomen pitkäaikaisin presidentti. Erityisen ansiokasta oli Kekkosen ulkopolitiikan hoitaminen.

Renny Harlin. Suomen elokuva-alan menestynein ohjaaja, joka on tehnyt elokuvia Hollywoodissakin.

Suomenlinna. Yksi Suomen ensimmäisistä Unescon maailmanperintökohteista ja suosittu turismin kohde.

Fredrik Pacius. Kansallislaulun, Maamme-laulun, säveltäjä.

Tom of Finland. Suomessa ja kansainvälisesti merkittävä ja tunnettu kuvataitelija.

Ruisleipä. Suomalainen ruoka, jonka arvon tajuaa vasta silloin, kun sitä ei ole saatavilla ulkomailla.

Tekstiviestit. Nykypäivän jokapäiväinen kommunikaatiotapa on suomalainen keksintö. On turvallista sanoa, että tämä keksintö on kutistanut maailmaa paljon.

Nightwish. Kansainvälisesti tunnettu rock-yhtye, joka on loppuunmyynyt ikonisen Wembley Arenan.

Afrikan tähti -lautapeli. Suomalainen keksintö, jota on myyty maailmalle neljä miljoonaa kappaletta. Afrikan tähti taitaa olla ensimmäinen lautapeli, jota minä pelasin.

Miina Sillanpää. Suomen ensimmäinen naisministeri, jo vuonna 1926. Suomi on näyttänyt maailmalle mallia jo vuosikymmenet. Näytetään myös seuraavat vuosikymmenet!

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi ja suomalaiset!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola
Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Kiva nähdä blogistilta vaihteeksi kirjoitus, jossa on järkeä. Edellinen olikin käsittämätön floppi (käräjäoikeusepisodi).

Keep up the good work...

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiitos.
Onko varmasti sama blogisti kyseessä...?

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Vilpitön anteeksipyyntöni. Ihan eri blogisti kyseessä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Kiitos tästä. Oli positiivinen kirjoitus. Paljon asioita Suomesta joista voi olla ylpeä ja iloinen.

ps. luulin ennen tätä että abloy on ruotsalainen keksintö ja yritys:)

anita frisk

Pasi Anttila,tiedoksesi sana abloy on lyhenne sanoista AB Lukko Oy. Näppärästi keksitty.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Jotenkin vaan aina ollut sellanen ruotsalainen kuva siitä....no sattuuhan näitä.

anita frisk

Blogistilta varsin kiitettävä lista, mutta ehkä näin juhlavuoden kunniaksi hieman liian kiittävä? Suomessa on paljon hyvää, mutta ei aivan näin täydellistä - missäpä olisi?

Alkuunsa sallinet pienen korjauksen: Uusi-Seelanti antoi ensimmäisenä maana maailmassa naisille äänioikeuden. Suomi antoi ensimmäisenä naisille oikeuden asettua myös ehdokkaaksi.

Muutamat mainitsemasi asiat ovat ikävä kyllä muuttumassa huonompaan suuntaan, mm. turvallisuus, terveydenhuolto, oikeudenmukaisuus, korruptoimattomuus, media. Ilmeisesti varsinkin varhaisessa koulutuksessakin mennään takapakkia, koskapa tänään tuli suru-uutinen että suomalaisten lukutaito on pudonnut kakkossijalta viidenneksi. Kärjessä hämmästyttävästi Venäjä!

Hyvää itsenäisyyspäivää Sinulle.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Pieni tarkennus. Suomalaisten lukutaito on pysynyt samalla tasolla, muiden maiden on vaan parantunut edellisestä mittauksesta.

Ikäväkyllä olette oikeassa että monessa ollaan menossa huonompaan suuntaan mutta onneksi kaiken voi aina korjata. Jos tahtoa löytyy.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiitos kommentista. :)

Tarkistin äänioikeus-asian tästä: http://itsenaisyys100.fi/naisten-ja-miesten-aanioi...

Näyttää ainakin luotettavalta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tieteestä vielä Markku Kulmala, geotieteiden siteeratuin tutkija maailmassa, sekä Bengt Holmström, tuore taloustieteen nobelisti.

UPM ja Stora. Metsäteollisuus on hyvinvointivaltiokehityksen selkäranka.

Mitähän vielä..

Valtiontalouden tarkastusvirasto. Tuo lahjomaton instanssi joka ei pelkää kepittää oikeistolaista tai vasemmistolaista hallitusta kun nämä ovat tekemässä jotain typerää. Ei sitä tietenkään kuunnella, mutta onpahan joku taho joka edes varoittelee perustellen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen
Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiitos! Hyvää itsenäisyyspäivää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pitkä ja hyvä lista suomalaista, suomalaisten saavutuksista ja hengentuotteista.

Kunhan vain muistettaisiin että emme ole luoneet tyhjästä itse kaikkea maailman sivistystä ja edistystä, vaan nämäkin suomalaiset huippunimet ja huippusaavutukset ovat seurausta siitä että ne on synnytetty jättiläisen hartioilla, jättiläisen joka on eurooppalainen sivistys, joka puolestaan pohjaa antiikin sivistykseen, joka puolestaan pohjaa Lähi-idän muinaiskulttuureihin ja siellä tehtyihin innovaatioihin noin 9000 vuotta sitten ja siitä eteenpäin.

Maanviljelyskulttuuriakin ennen oli innovaatioita, kuten tulen keksiminen, aseiden ja työkalujen keksiminen, vesillä liikkuminen, pyyntivälineet jne.

Meidän kulttuurimme ja sen saavutukset eivät ole meidän omaan kulttuuriimme pohjautuvia, vaan ne ovat jatkumoa ihmiskunnan yhteiselle kulttuurille ja osa sitä.

Meidän suomalaisten suuret saavutukset eivät hyödytä pelkästään meitä itseämme, vaan koko ihmiskuntaa. Olemme osa ihmiskuntaa ja koko ihmiskunnan suuret saavutukset palvelevat myös meitä suomalaisia.

Näitä asioita ei pidä unohtaa tässä suuressa Suomen itsenäisyyden 100- vuotishuumassakaan.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi
Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Ei ollut pitkähkö. Hyvin jaksoi lukea. Hieno kollaasi!

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiva kuulla. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Toimituksen poiminnat